Två små knubbiga bröd med både råg- och grahamsmjöl i. Fullkorn “in disguise” skulle jag säga!
Ingredienser till två mindre bröd;
400 g vetemjöl special
100 g fint rågmjöl
100 g grahamsmjöl
450 g vatten
120 g surdeg
14 g salt + lite honung
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter till.
Addera salt och honung och blanda ordentligt – gärna minst 5 minuter i maskin.
Täck bunken och titta till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.
Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.
Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.


