Dagens brödbak – ett klassiskt surdegsbröd med knaprig skorpa och segt/luftigt inre!
Ingredienser till två mindre bröd:
235 g vetemjöl special
140 g dinkel
125 g Vetemjöl Rustique
365 g vatten
10 g havssalt
110 g surdeg
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg. Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och salt och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter övertäckt.
Stretch & fold var 30:e minut i två timmar.
För varje omgång blir degen mer och mer stark och smidig och håller ihop väl.
Forma degen till två bröd och lägg i jäskorg och låt vila i kylen över natten.
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader på över/undervärme.
Placera en gjutjärnsgryta i ugnen och låt den värmas upp tillsammans med ugnen.
Placera brödet på ett bakplåtspapper och snitta mönster.
Grädda i 15 minuter med lock och ytterligare 20 minuter utan lock tills brödet fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler.