Jag älskar att baka surdegsbröd! Surdegen utmanar mig vid varje bakning och lever sitt eget liv. Just idag var en bra dag!
Receptinspiration från @vilda_surdegen
Ingredienser till 1 stort bröd:
75 g enkorn
425 g vetemjöl Special eller Manitoba Cream
365 g vatten
75 g surdeg
10 g salt
Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).
Blanda mjöl och vatten och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!
Under ca 3-5 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold (se i händelser ovan hur jag gör 👆🏼).
Forma brödet till en rund boll och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen brödet och lägg i jäskorg, täck med handduk och plasta in. Ställ i kylen över natten.
Dag 2
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader samtidigt som du placerar en gjutjärnsgryta i ugnen.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.
Grädda 15 minuter med lock och ytterligare ca 25 minuter utan lock tills brödet fått fin färg och hård skorpa.