Surdeg är verkligen perfekt i baguetter!
Den långa jästiden ger mycket smak och textur till baguetterna och ger en härligt knaprig skrorpa och fluffigt inre.
Ingredienser till 3 baguetter:
75 g enkorn
425 g vetemjöl Special eller Manitoba Cream
365 g vatten
75 g surdeg
10 g salt
Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).
Blanda mjöl och vatten och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!
Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold
Täck sedan bunken med ett lock och ställ i kylen över natten.
Dag 2
Ta fram degen ur kylen och dela den försiktigt i tre lika stora delar. Vrid dem lätt och lägg på baguetteplåt att jäsa ytterligare ca 2-3 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid innan gräddning.
Grädda ca 20 minuter tills baguetterna fått fin färg och hård skorpa.