Smaksätt surdegsbrödet med t ex kummin för att få en lite mer komplex smak. Testa detta bröd till kräftskivan! 🦞
Ingredienser till två bröd:
150 g surdeg
450 g vatten
300 g rågsikt
150 g Ölandsvetemjöl
150 g siktat dinkel
17 g salt + 8 g kumminfrön
Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen allt mjöl. Blanda ordentligt och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Mortla salt och kumminfrön och tillsätt sen till degen. Blanda i maskin ca 5 minuter.
Låt sedan degen jäsa i bunken i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar – dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma varje del till en rund boll. Låt ligga ca 20 minuter.
Forma sedan en sista gång och placera i varsin mjölad jäskorg.
Plasta in båda korgarna och ställ i kylen över natten.
Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten eller liknande på gallret i ugnen och låt den bli varm samtidigt som ugnen värms upp.
Snitta brödet innan gräddning och grädda ca 25-35 minuter.