Frallor med fördeg

Det är riktig fart i den här degen tack vare fördegen. Jag använder mig av fördeg när jag får en surdeg som peakar sent på kvällen (kanske som ett resultat av dålig planering…).
När surdegen peakar betyder det att den har blivit matad ett par timmar tidigare och har bubblat upp ordentligt i burken. Den är alltså på sin peak – så högt den kommer i burken innan den börjar säcka ihop igen.

Fördeg:
25 g aktiv surdeg som har peakat
100 g ölandsvetemjöl
100 g vatten
Blanda ihop i en bunke eller skål som är väl tilltagen i storlek. Fördegen kommer att växa i storlek medan den jäser under natten.

Resterande ingredienser:
300 g Ölandsvetemjöl
150 g dinkel
100 g rågsikt
50 g skrädmjöl
420 g vatten
17 g salt
1 msk olivolja
225 g fördeg

Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och riven morot och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt salt och olivolja och blanda igen.
Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ca var 30:e minut 3-4 ggr.
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.

Nästa morgon:
Ta fram degen och dela upp i lagom stora bitar utan att knåda degen. Testa gärna att dela upp degen utan mjöl. Lättast är då att använda en fuktiga händer och en blöt degspatel för då fastnar inte degen på spateln eller händerna och blir enkel att hantera.
Placera frallorna på en plåt och grädda när ugnen blivit ordentligt varm (230 grader).
Grädda ca 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *