Frukt i bröd – yay or nay? Smarrigt som tusan om du frågar mig!
Receptet funkar utmärkt utan frukt också (om man är en ”fruktvägrande fegis…” 😬)
Ingredienser till 2 bröd:
350 g Manitoba Cream
100 g Emmer
50 g rågmjöl
25 g surdeg
500 g vatten
Blanda ihop i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
Resterande ingredienser:
300 g Ölandsvetemjöl
25 g salt
100 g torkade fikon i mindre bitar, blötlagda i lite vatten en stund
Blanda fördegen med resterande mjöl och salt tills den blir smidig och håller ihop bra. Addera sen fikon och blanda in dem i degen.
Täck med handduk och låt vila ca 20 minuter.
Dela sen upp degen i två delar och forma till avlånga bröd. Placera i varsin brödform klädd med bakplåtspapper. Låt vila under bakduk i rumstemperatur ca 3 timmar.
Grädda på 220 grader ca 30 minuter tills bröden fått fin färg och knaprig skorpa.