Surdegsbröd till advent! Skapa lite julkänsla på brödet med hjälp av pepparkaksformar.
Tips! Använd ett riktigt vasst rakblad för att snitta mönstren på brödytan.
Ingredienser till två bröd:
300 g Manitoba Cream
100 g Ölandsvete
150 g rågsikt
50 g rågmjöl
450 g vatten
140 g surdeg
19 g salt + en klick honung
Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och honung adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4-5 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två bollar. Täck med ren kökshandduk och låt vila ca 20 minuter.
Forma bröden igen och lägg i varsin jäskorg. Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme) och placera ett bakstål på ett galler mitt i ugnen.
Snitta brödytan med ett vasst rakblad. Här används små pepparkaksformar som mall för stjärnorna.
Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg.
Var inte rädd för att grädda brödet hårt – då blir det en knaprig skorpa. Passa så det inte bränns bara!
Låt svalna på galler.