Visst älskar man nybakat – men det kan vara svårt att få tid att baka en vanlig vardag med jobb och aktiviteter! Surdegsbröd är det perfekta brödet att baka även om man är på jobbet hela dagen! Det är timingen som är viktig att få in!
Degen till detta bröd satte jag efter jobbet och hanterade alla vikningar på kvällen. Sen skjuts in i kylen över natten och invänta gräddning nästa dag till frukost eller efter jobbet. Bra va?!
Ingredienser till två bröd:
750 g mjöl (här en blandning av 500 g Manitoba Cream, 150 g rågsikt, 100 g Ölandsvetemjöl och 50 g Grahamsmjöl)
525 g vatten
150 g surdeg
20 g salt + lite mortlad kummin
Blanda vatten och mjöl ordentligt och låt sen stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter.
Tillsätt sen surdegen och blanda tills degen går ihop bra. Låt vila övertäckt i bunken ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sen salt och kummin och blanda ordentligt – minst 5 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand.
Låt sedan degen jäsa i bunken i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar – dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma varje del till en rund boll. Låt ligga ca 20 minuter.
Forma sedan en sista gång och placera i varsin mjölad jäskorg.
Plasta in båda korgarna och ställ i kylen över natten.
Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten eller liknande på gallret i ugnen och låt den bli varm samtidigt som ugnen värms upp.
Snitta brödet innan gräddning och grädda ca 25-35 minuter.
Låt svalna på galler!


