Hösten är här! Surdegsbröd och soppa är en perfekt helglunch! Att forma brödet till en liten söt punmpa är ganska enkelt med hjälp av lite steksnöre!
Ingredienser till två bröd:
800 g mjöl (300 g Ramlösa Rustique, 300 g Ölandsvetemjöl och 200 g rågsikt)
600 g vatten
200 g surdeg
19 g salt
2 tsk honung
1. Blanda mjöl, vatten och surdeg och låt stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter
2. Tillsätt salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
3. Låt jäsa i rumstemperatur 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
4. Dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma till två runda bollar. Låt ligga 10 minuter för att slappna av. Forma sen till två bröd och försök skapa spänning på degytan genom att vika och spänna degen. Placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå ytterligare 30-50 minuter på köksbänken.
5. Lägg båda jäskorgarna i en ren plastpåse och ställ hela paketet i kylen över natten.
6. Morgonen efter – sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så att ugnen blir ordentligt varm.
7. Klipp bomullstråd i 4 st 50 cm långa bitar. Lägg dem i kors över varandra på brödet när det fortfarande ligger kvar i jäskorgen. Placera bakplåtspappret ovanpå och håll sen fast pappret när du vänder upp-och-ner på jäskorgen för att få ut brödet. Nu ligger trådarna under brödet och det är bara att knyta ihop trådarna mitt uppe på brödet. Låt snörena vara så pass lösa kring brödet att de inte drar ihop brödet vid det här laget. Brödet kommer att växa i ugnen och då får de inte vara för tighta. Snitta mönster på ytan för kontrollerad sprickbildning av brödytan.
Grädda ca 20-25 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta.
Låt svalna på galler minst 45 minuter.
Klpp bort trådarna och skiva upp och frys in det som inte kommer att gå det närmsta dygnen.