En salig blandning av olika, goda mjölsorter blev ett väldigt gott och smakrikt bröd! Att baka med kulturspannmål som t ex emmer ger en härlig, lite djupare smak till brödet. Något som vitt mjöl inte kan ge tycker jag.
Ingredienser till ett bröd:
180 g dinkel
100 g emmer
100 g Manitoba Cream
120 g rågsikt
100 g surdeg
12 g salt
Blanda mjöl och vatten och låt stå i rumstemperatur för autolys i ca 3 timmar.
Addera 100 g surdeg och blanda väl. Låt stå ca 30 minuter.
Addera salt och blanda väl.
Gör sedan stretch & fold med ca 45 minuters mellanrum i ca 4-5 timmar.
Forma sedan brödet till en boll på köksbänken och låt vila under en kökshandduk ca 20 minuter.
Forma sen degen till ett bröd igen och lägg i jäskorgen. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar innan du ställer det i kylen över natten eller minst 12 timmar.
Låt ugnen bli ordentligt varm (230 grader) och grädda sen i ca 30 minuter. Använd gärna baksten eller bakstål.
Låt svalna minst 45 minuter innan du hugger in!