En favorit – nu uppdaterat recept!
Steg 1:
Blanda följande ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 5-6 tim.
400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g krossad råg
60 g grovt rågmjöl
80 g solroskärnor
40 g pumpakärnor
75 g linfrön
20 g havssalt
Steg 2:
Blanda degen från steg 1 med följande ingredienser;
200 g vatten
50 g rågsurdeg
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap
Arbeta degen i maskin minst 10 min. Det blir en väldigt kladdig deg (som senare ”klickas” i formarna).
Låt vila i bunken 30 min.
Arbeta ytterligare 1 min och låt sen vila 30 minuter igen.
Fördela degen i 2 bakplåtspappers klädda brödformar och låt jäsa ca 2-3 timmar tills bröden jäst ordentligt.
Ställ ugnen på 250 grader. Ställ in brödet och kasta in lite vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 1 timme tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler och plasta in och låt vila ett dygn för bästa resultat.
Grundrecept från @brunkebergsbageri – här något editerat.
English
Danish rye bread
A classic recipe – now updated!
Step 1:
Mix the following ingredients and leave at room temperature overnight or at least 5-6 hours.
400 g of water
50 g rye sourdough
175 g crushed rye
60 g coarse rye flour
80 g sunflower seeds
40 g pumpkin seeds
75 g flax seeds
20 g sea salt
Step 2:
Mix the dough from step 1 with the following ingredients;
200 g of water
50 g rye sourdough
300 g wheat flour
250 g fine rye flour
150 g dark syrup
Work the dough in a machine for at least 10 min. It becomes a very sticky dough (which is later transferred into the loaf tins).
Let rest in the machine for 30 min.
Work another 1 min and then let rest for 30 minutes again.
Divide the dough into 2 loaf tins lined with baking paper. Leave to rise for about 2-3 hours until the loaves are properly leavened.
Set the oven to 250 degrees. Put the breads into the oven the and throw some water in the bottom of the oven to create steam. Lower the heat to 175 degrees and bake for about 1 hour until the inside temperature is 98 degrees.
Let cool on a wire rack then plastic wrap and let rest for 24 hours for best results. Basic recipe from @brunkebergsbageri – slightly edited.