Snitta mönster i surdegsbröd

Det är kanske lite överkurs men ändå kul! Man får släppa lös sin skaparkraft och fantasi och ge brödet en personlig touch.
Det man absolut inte kan avvara när man snittar surdegsbröd är ett supervasst rakblad! Här gäller det att akta fingrarna! Ju vassare desto bättre! Antingen håller man i rakbladet med fingrarna eller så har man en hållare för rakbladet med någon form av skaft.

Snittkniven jag oftast använder är denna med träskaft

Snitten görs enklast på kallt bröd direkt från kalljäsning i kylen.
Börja med att pudra ytan på brödet med mjöl och dra lätt med handen över bröet så att mjölet fördelas jämnt. Borsta bort eventuellt överskott och jämna sen till ytan igen.
Nu är det bara att börja skapa!

Snitten för veteax bör hållas täta för att de sedan ska hålla ihop bra.
Ett långt snitt utmed kanten av brödet kontrollerar sprickningen i brödet så att mönstret blir intakt och brödet kan expandera i det stora snittet.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *