Tunt, knaprigt och smakrikt! Kul att baka och gott att äta!
Ingredienser:
300 g finmalet rågmjöl
100 g vetemjöl
300 g vatten
90 g rågsurdeg
10 g havssalt
Dag 1:
Blanda alla ingredienser utom salt i en skål med händerna tills du har en kladdig deg. Täck degen med fuktig handduk eller lock och låt vila i rumstemperatur ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och knåda den lätt i bunken. Degen är väldigt kladdig så ha lätt fuktade händer för att undvika att den fastnar på händerna.
Låten stå framme i rumstemperatur ytterligare ca 2 timmar.
Låt sen degen vila i kylen 12-24 timmar.
Dag 2:
Värm ugnen till 220 grader, gärna med baksten eller bakplåt i.
Dela degen till mindre bitar om ca 25 g och kavla ut tunt. Använd mycket vetemjöl för att undvika att degen fastnar på kaveln. Avsluta med att nagga med en gaffel eller kavla med en naggad kavel.
Grädda ca 8-10 minuter. Håll koll de sista minutrarna eftersom det kan gå fort på slutet!
Låt svalna helt på galler. Förvara i lufttät burk.