Bönbröd 2.0

Jag forsätter att addera bönor i brödet genom att mixa bönor med vatten och använda det som degvätska. Det ger ingen direkt smak utan bara en hint av mustighet. Att det gör brödet mer innehållsrikt ser jag bara som ett plus!

Ingredienser till två bröd:
Ca 170 g adzukibönor mixas med 520 g vatten.
300 g Ramlösa Rustique vetemjöl
200 g Ölandsvetemjöl fullkorn
250 g vetemjöl
180 g surdeg
20 g honung
En nypa brödkryddor
16 g salt

Blanda allt mjöl med degvätskan och låt stå övertäckt i ca 1 timma.
Addera sen surdeg och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter och addera sen salt och brödkryddor.
Gör den en serie stretch & fold – var 30:e minut i upp till 3-4 timmar. Tidsintervallen är inte så noga – utan ge degen lite kärlek då och då medan du gör annat!
Forma bröden till två bröd och lägg i jäskorgar. Täck med handduk och plasta in och ställ i kylen över natten ca 12 timmar.
Ta fram bröden och sätt ugnen på varmaste läget (ca 230 grader).
Snitta bröden och grädda på baksten eller i gjutjärnsgryta ca 30 minuter. Gräddar du i gryta tar du av locket efter 15 minuter.

Låt svalna ordentligt på galler.

You may also like

2 kommentarer

  1. Hej. Fina bröd blötlägger du bönor innan du tillsätter dem/ köper du färdigkokta eller mixar du bara de hårda bönor med vatten? Tack på förhand.

    1. Jag använder färdigkokta bönor eller linser och mixar dem med vattnet så att de tillsammans bildar degvätskan. Det ger så mycket smak och nyttigheter till bröden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *