Kanelbullar bakade med surdeg

Kanelbullar bakade på surdeg med hemmagjord mandelmassa – det är grejer det.
Visst tar de snäppet längre tid att baka men det är det värt kan jag tycka!

Ca 20 bullar:
550 g vetemjöl
300 g rumstempererad mjölk
120 g strösocker
1 rumstempererat ägg
10 g salt
160 g surdeg
75 g rumstempererat smör
1 tsk mortlad kardemumma

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
Kanel

Mandelmassa:
2 dl mandelmjöl
1,5 dl florsocker
2 msk grädde

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Mandelspån

Gör så här:
Mata surdegen och låt den bubbla upp till minst dubbel storlek. Det tar ca 4 timmar för min surdeg.
En timme innan surdegen är i peak blandas alla ingredienser till degen utom surdeg och smör. Låt stå övertäckt med plast eller lock i rumstemperatur i en timme.

Tillsätt sen surdegen och blanda ordentligt. Låt sen stå 30 minuter innan smöret blandas i.
Låt degen vila under ca 3 timmar. Titta till degen en gång i timmen och vik den försiktigt.

Under tiden förbereds mandelmassan. Blanda ihop ingredienserna och plasta in och lägg åt sidan.
Kavla sen ut degen och bred på smör, strössla över kanel och riv mandelmassan på ett rivjärn så den fördelar sig bra.
Vik degen 3 ggr på längden. Kavla till lätt och dela sedan upp i lagom storlekar och snurra/rulla/fläta till bullar.
Jag använder silikonformar och muffinsplåtar till bullarna för att få en fin form och göra dem lätta att hantera.

Låt bullarna stå framme i rumstemperatur ytterligare ca 1-2 timmar och placera sen i kylen (täck med kökshandduk och luftig plastpåse) till nästa dag.

Ta fram bullarna ur kylen en timme innan de ska gräddas. Pensla på ägg och strö över garnering.

Grädda ca 15-17 minuter på 200 grader varmluft. Passa sista minutrarna så att de inte bränns – alla ugnar är olika!

Glad ”Kanelbullens dag” på er!

Receptinspiration från @sebastienboudet här något editerat från originalet.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *