Äppelbröd

Äppelbröd – inte krångligare än att riva ner ett eller två äpplen i degen! Voilà- äppelbröd!

Ingredienser till 2 bröd;
300 g Manitoba Cream
200 g Hallandsvetemjöl
100 g rågmjöl
450 g vatten
130 g surdeg
1-2 rivna äpplen med skal
18 g salt
En klick honung

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och rivet äpple och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och honung adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två bollar. Täck med ren kökshandduk och låt vila ca 20 minuter.
Forma bröden igen och lägg i varsin jäskorg. Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.

Nästa dag
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme) och placera en baksten eller bakplåt som håller värmen på ett galler mitt i ugnen.

Snitta valfritt (äppel-)mönster på brödytan med ett vasst rakblad. 🍏🍎
Placera brödet på bakstenen/plåten och kasta lite vatten på botten av ugnen och stäng snabbt ugnsluckan.

Grädda ca 25-30 minuter eller tills brödet fått fin färg. Var inte rädd för att grädda brödet hårt – då blir det en knaprig skorpa. Passa så det inte bränns bara!

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *