Luftigt och lätt inkråm och knaprig skorpa!
Ingredienser till 2 bröd;
200 g Manitoba Cream
200 g Fullkornsdinkel
200 g Ramlösa Rustique
450 g vatten
100 g surdeg
16 g salt
En klick honung
Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och honung adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två bollar. Täck med ren kökshandduk och låt vila ca 20 minuter.
Forma bröden igen och lägg i varsin jäskorg. Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme) och placera en gjutjärnsgryta på ett galler mitt i ugnen.
Snitta brödytan med ett vasst rakblad.
Grädda 15 minuter med lock och sedan ytterligare 20-30 minuter utan lock tills brödet fått fin färg. Var inte rädd för att grädda brödet hårt – då blir det en knaprig skorpa. Passa så det inte bränns bara!
Låt svalna på galler.