Härliga frallor

Vad gör man när surdegen toppar kl 22.30 på kvällen? Känner inte för att baka hela natten men vill inte låta så fin och bubblig surdeg gå till spillo…
Jo – sätt en fördeg på kvällen och baka nästa dag!

Receptet ger ca 16 frallor:

Fördeg/poolish:
100 g surdeg
100 g vatten
100 g fullkornsvetemjöl

Blanda ihop till en kladdig smet och täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå på köksbänken till nästa dag.

Morgonen efter har fördegen bubblat upp och då adderar du följande ingredienser:

400 g vatten
650 g mjöl (här 200 g dinkel, 200 g rågsikt och 250 g fullkornsvetemjöl)
13 g salt
En nypa brödkryddor
En klick flytande honung

Blanda alla ingredienser tillsammans med fördegen för hand eller i maskin tills degen känns smidig dock något kladdig.
Låt degen vila i bunken i 30 minuter och gör sedan stretch & fold var 30:e minut 4-6ggr.

Ställ sen hela bunken med degen i kylen för långsam jäsning över natten. Täck med lock eller plastfolie.

Ta fram degen utkyles och sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Dra försiktigt ut degen till en rektangel och dela upp i lagom stora bitar.
Grädda frallorna på 230 grader i ca 20 minuter.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *