Det är nåt speciellt med att ta fram en bunke med kalljäst deg ur kylen på morgonen! På med ugnen och dela upp degen i lagom stora bitar. Efter 20 minuter i ugnen och en stund för att få dem att svala är det dags för världens godast fukost!
Ingredienser till ca 16 frallor:
200 g Halländskt lantvete
200 g Manitoba Cream
200 g Ramlösa Rustique
450 g vatten
120 g surdeg
16 g salt
Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt salt och blanda ca 5-10 minuter.
Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4 timmar.
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur ytterligare 1-2 timmar. Ställ sen i kylen över natten.
Nästa morgon:
Sätt igång ugnen på 230 grader varmluft.
Ta fram degen och dela upp i lagom stora bitar utan att knåda degen. Placera på en plåt och täck med en ren kökshandduk medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan svalna på galler.