Reklam för Skaertoft Mølle
Surdegsbröd består av få ingredienser – mjöl, vatten, salt och surdeg – vilket gör det extra viktigt att använda bra råvaror!
När jag fick möjligheten att testbaka med olika sorters mjöl från Skaretoft Mølle blev jag naturligtvis nyfiken!
Ekologiska mjöler malda i stenkvarnar som bevarar mycket smak och näringsämnen och samtidigt har superbra bakegenskaper! Det låter ju som en dröm!
Recept
Två små knubbiga limpor bakade på Manitoba mjöl och rågmjöl
Ingredienser:
400 g Skaertoft Manitoba
100 g Skaretoft Finmalt rågmjöl
365 g vatten
125 g surdeg
16 g salt
Gör så här:
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck skålen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter till.
Addera salt och blanda ihop till en smidig deg.
Täck skålen och titta sen till degen varje timma och gör en serie stretch & fold. Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.
Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.
Nästa dag:
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.
Skærtoft Mølles Manitobavetemjöl är ekologiskt och av högsta kvalitet. Manitobamjölet bidrar till en smidig och elastisk deg med en fantastisk jäsningsförmåga. Mjölet kan ta upp en stor mängd vätska och är särskilt lämpligt för kalljäsning, då du kan bevara mer av den goda smaken från spannmålet. Manitobamjölet malts i stenkvarn vilket gör att de finaste groddarna och skaldelarna finns bevarade i det finsiktade mjölet. Proteinhalten i vetemjöl kan användas som en indikator på hur starkt mjölet är. En tumregel är ju högre proteinhalt, desto bättre bakegenskaper. Manitobamjöl från Skærtoft Mølle har en proteinhalt på minst 16%.
Testa även något av dessa recept med mjöl från Skaertoft Mølle