Morotsbröd

Jag fortsätter på temat ”riva-ner-grönsaker-och-annat-i-bröd” och nu har turen kommit till morot. En riktig klassiker!

Morotsbröd var ett av de första bröden jag lärde mig att baka för väldigt många år sedan. Sen dess har jag uppdaterat receptet och bytt jäst mot surdeg.

Ingredienser till ca 12 frallor:
600 g mjöl (400 g vetemjöl, 150 g Ölandsvetemjöl fullkorn, 50 g rågmjöl)
450 g vatten
150 g surdeg
200 g riven morot
16 g salt + lite honung

Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen allt mjöl. Kör i maskin ca 5 minuter och låt sen vila i bunken i ca 30 minuter.
Tillsätt salt, honung och riven morot och blanda ordentligt. Lägg degen i en bunke med lock som är tillräckligt stor för att låta degen minst dubblera i storlek. Låt stå på köksbänken.
Sedan följer 4 omgångar av ”Stretch & fold”. Alltså när du tar tag i degen på en sidan och drar den lite uppåt och sedan lägger den över sig själv i bunken. Gå hela varvet runt degen i bunken och upprepa detta varje timme totalt 4 ggr.

Låt sen stå i rumstemperatur ytterligare en timme innan den ställs i kylen för långsam jäsning ca 12 timmar.

Nästa dag:
Ta ut bunken ur kylen när du startar ugnen på 230 grader. Låt ugnen bli ordentligt varm (ca 45 minuter).
Ta ut degen ur bunken och drag försiktigt ut den till en rektangel. Strö över pumpa- och solrosfrön och dela sen upp i lagom stora bitar.

Sänk värmen på ugnen till 220 grader och grädda ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *