Frallor och baguetter med fördeg!

Det var ordentlig kraft i degen så den höll på att rymma ur bunken i kylen!

Ingredienser till ca 10 frallor och 2 baguetter:
Fördeg: 150g vatten + 150 g rågsikt + 50 g surdeg.
Rör ihop och låt stå i en väl tilltagen bunke med lock på köksbänken över natten eller minst 6 timmar.

Resterande ingredienser:
1000 g mjöl (600 g vetemjöl, 200 g rågsikt och 200 g durumvete)
800 g vatten
25 g salt + fördegen från igår

Blanda alla ingredienser i maskin i ca 10 minuter. Det blir en lös deg eftersom det är en större mängd vatten till mängden mjöl samt att fördegen bidrar med en del vätska.
Låt degen stå i 20 minuter i bunken och tillsätt sen saltet. Blanda ytterligare ca 10 minuter.

Låt bunken stå på köksbänken med lock i ca 4 timmar. Varje timme viker du degen lätt över sig själv ett par gånger. Eftersom degen är så lös fastnar den lätt på fingrarna. Ett bra tips är att blöta händerna med vatten innan du tar i degen. Det gör att degen inte fastnar lika lätt.
Efter 4 timmar är det dags att ställa in degen i kylen över natten.

Nästa morgon: sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rör degen så lite som möjligt för att behålla bubblorna i degen.
Dela upp i valfria frallor eller bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 25 minuter tills de fått fin färg!

You may also like

2 kommentarer

  1. Jag gjorde precis som det står i receptet. Degen var mycket svårhanterlig. Bullarna blev hårda och reste sig knappt vid bakningen. Tyvärr måste jag kasta alla bland soporna. Det måste vara något fel på receptet.

    1. Hej, det var tråkigt att höra. Vid surdegsbakning är det mycket som ska stämma för att degen ska utveckla sig ordentligt men det absolut viktigaste är att surdegen är aktiv och pigg. Den måste minst dubbla sig i storlek innan du sätter fördegen och sen ska fördegen också minst dubbla sig i storlek för att det ska fungera. Brukar du lyckas med andra surdegsrecept eller var detta det första du testade?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *