Favoritrecept!

Det här är verkligen mitt favoritrecept! Blandningen av rågsikt, dinkel och Manitoba ger brödet en fantastisk smak och bra struktur!

Ingredienser till ett stort bröd:
500 g mjöl (här 150 g dinkel, 150 g rågsikt och 200 g Manitoba Cream)
365 g vatten
100 g surdeg
15 g salt
Rapsolja – ca 1 msk/15 ml

Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet och rapsoljan i – blanda ordentligt!

Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e-60:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.

Forma sedan brödet till en rund boll och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i en jäskorg, täck med handduk och plasta in. Ställ i kylen över natten.

Dag 2
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.

Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.

Grädda ca 30-35 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *