Helg betyder sen frukost efter långpromenad. Inget smakar så bra som nybakat bröd och varmt kaffe efter en blåsig och kall runda i aprilvädret.
Just detta bröd är resterna av pizzadegen från gårdagens middag. Det visade sig vara ett smart drag att göra lite för mycket pizzadeg! Degen fick ligga kvar i kylen tills idag och bli frukostbröd! Ett #lifehack av rang!
Ingredienser till 6 små pizzor och 4 frukostfrallor;
650 g Tipo 00 mjöl
100 g dinkelmjöl
550 g vatten
125 g surdeg
2 msk olivolja
15 g salt
Blanda mjöl och vatten och blanda väl. Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter. Tillsätt sedan surdegen och blanda väl och täck sen med plastfolie och låt vila i bunken 30-45 minuter.
Tillsätt sen salt och kör degen i maskin några minuter och tillsätt sen olivolja. Kör degen i ca 5-7 minuter på låg hastighet.
Täck bunken med plastfolie igen och låt vila 30 minuter. Gör sen stretch and fold (ta tag i degens kant och dra den uppåt och vik sen in den över degen. Upprepa runt om hela bunken). Upprepa 2-4 ggr med 30 minuter mellanrum.
Låt jäsa ca 2 timmar från sista omgången.
Dela upp i bollar och lägg på mjölad bricka som får plats i kylen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
Ta fram degen en timme innan gräddning.
Degen som inte går åt till pizza kan sparas till en magisk frukost dagen efter!
