Morotsfrallor med frötopping!

Det svåraste med hela receptet tycker jag är att få fröna att stanna kvar på frallorna efter gräddning! De blir såå goda så man vill jaga fatt på varje frö!

Ingredienser till ca 15 frallor:
800 g mjöl (här en blandning av 400 g Manitoba cream, 180 g rågsikt, 120 g fint rågmjöl och 100 g Ramlösa rustique)
600 g vatten
170 g surdeg
115 g fint riven morot
19 g salt
En klick honung

Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt. Låt stå ca 30 minuter.
Addera sen finriven morot, salt och honung och kör i maskin ca 10 minuter eller blanda för hand något längre tid. Pga vätskan i moroten blir degen ganska lös och kladdig att jobba med i det här stadiet.
Sen ska degen stå i en bunke med lock på köksbänken i ca 4 timmar. Under den tiden tittar du till degen varje timme och viker den lätt över sig ett par gånger. Vid varje vik kommer degen att hålla ihop lite bättre och bli mer följsam. Den växer även i storlek så bunken behöver vara väl tilltagen i storlek.
Efter 4 timmar kan degen stå ytterligare en timme på köksbänken och sen efter det in i kylen över natten.
Grädda som små bröd/frallor morgonen efter eller senare samma dag om du inte hinner på morgonen.
Ugnen ska värmas till 230 grader varmluft en stund innan gräddning så den blir ordentligt varm. Dela degen i bitar och doppa i frön om du vill.
Grädda drygt 20 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *