Knaprigt dinkelknäcke

Ett surdegsknäcke som är enkelt att baka. Bara att blanda ihop och låta stå!
Det kluriga kan vara att kavla ut degen – men generösa mängder mjöl och kavla direkt på bakplåtspappret brukar underlätta. Borsta sen bara bort överflödigt mjöl.

Ingredienser till 4 plåtar:
400 g mjöl (här en blandning av 300 g dinkel och 100 g fint rågmjöl)
260 g vatten
80 g rågsurdeg
8 g salt

Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt i maskin eller för hand. Täck med lock eller handduk och låt vila 30 minuter.
Tillsätt saltet, blanda ordentligt och flytta sen degen till en bunke med lock. Inga vikningar av degen behövs utan den behöver bara stå i bunken.
Låt stå på köksbänken i ca 3,5 timmar och ställ sedan in i kylen över natten.
Degen kan stå i kylen i upp till 2 dygn om du inte hinner baka ut dagen efter.

När det är dags att baka – sätt ugnen på 200 grader.
Dela upp degen i 4 delar och kavla ut tunt direkt på väl mjölat bakplåtspapper. Kavla sista omgången med kruskavel (eller nagga ytan ordentligt med en gaffel) och strö över havssalt och kavla in det lätt på ytan. Skåra upp bitar.

Grädda på 200 grader ca 10-15 minuter. Passa de sista minutrarna så det inte bränns i kanterna.

När alla plåtar är gräddade är det bra att placera alla bröd på en plåt och låta torka det sista på eftervärmen i ugnen. Sätt en träslev i ugnsöppningen och låt bröden ligga i ugnen ett par timmar. Bryt isär och förvara i burkar med lock.

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *