Det fiffiga med att baka med surdeg är att det faktiskt tar lite tid! Va – tänker du – vad är så fiffigt med det?! Jo – för att degen kan vänta i kylen tills du är redo att baka! T ex så kan degen förberedas en dag och sen vänta i en bunke i kylen tills det är dags att baka. Degen kan stå i kylen upp till 36 timmar innan den gräddas.
Ingredienser till ca 16 frallor:
800 g mjöl (400 g vetemjöl special, 200 g fullkornsvetemjöl, 100 g Ölandsvetemjöl, 100 g rågsikt)
600 g vatten
170 g surdeg
19 g salt
En klick honung
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 20 minuter.
Addera sen salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in bunken i kylen över natten.
Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i små bröd i valfri storlek och form. Rör degen så lite som möjligt för att behålla degens fluffiga struktur. Enklast brukar vara att försiktigt dra ut degen till en rektangel genom att lyfta med fingrarna under degen.
Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!
7 kommentarer
Jag har precis avnjutit dessa till frukost, suveränt goda, tack för receptet! Jag förenklade lite, blandade ihop allt direkt för hand (orkar sällan ta fram bakmaskinen) men det blev kanon oavsett.
Härligt att höra! Bra att du gjorde din egna version! Det gillar jag!
Tacksam för surdegsreceptet.
Något med rågsikt.
MVH G
Hej!jag har bakat äpple bröd enligt ditt recept till punkt och pricka. Det blev så gott, saftigt något syrligt med härlig skorpa ,dock något diskret smak av äpplen. Min fråga är kan detta recept kan göras med 2 äpplen? Jag antar kan degen kommer blir lös. Ett annat önskemål är tips hur kan jag forma till avlånga bröd ?
Tack för de underbara recepten.
Daniel
Hej! Åh vad kul att höra att du har testbakat och gillar receptet! Är dina äpplen väldigt saftiga kan du antingen krama ur lite av vätskan efter att du har rivit dem eller behålla vätskan och hålla tillbaka lite på vattnet i receptet.Testa att baka bröden i brödform för att få till en avlång form eller jäs i avlånga jäskorgar och grädda på förvärmt bakstål. Snitta då bröden innan gräddning för kontrollerade sprickbildning.
Har kört på ett annat recept innan på surdegsbröd, men gud så mycket enklare det här var. Så goda dessutom.
Ska strax gå upp och sätta på ugnen och ordna dagens frallor.
Åh vad roligt att höra!