Minibaguetter med riven zucchini i degen!
Jag fortsätter på temat ”riva ner frukt och grönsaker i degen” och nu har turen kommit till zucchini!
Testa du med! (Spoiler: det blev jättebra!)
Ingredienser till ca 9 små baguetter:
600 g mjöl; 200 g Manitoba, 200 g rågmjöl, 200 g Ölandsvetemjöl
450 g vatten
150 g riven zucchini (ca en halv normalstor)
120 surdeg
16 g salt
Blanda vatten och surdeg i en bunke och tillsätt allt mjöl. Blanda ordentligt så att inga klumpar med mjöl finns kvar. Det här kan göras i maskin eller för hand. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt vila ca 20 minuter.
Tillsätt riven zucchini och salt och blanda ordentligt. Det tar en stund för zucchinin att blandas med degen ordentligt.
Täck sen bunken med lock igen och låt stå på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Jag brukar göra så här: Ta tag i ett hörn av degen och dra den lätt uppåt och vik den sen över resten av degen – gå varvet runt i bunken – sen är det klart!
Ställ sen bunken med lock i kylen över natten.
Nästa morgon: sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ur degen ur bunken och dela försiktigt upp den i 9 lite avlånga bitar. Dra försiktigt ut varje bit till ca 12-15 cm och placera på baguetteplåten med lite mellanrum. På min plåt fick 6 st plats. De tre övriga kan läggas på en mjölad handduk som viks upp mellan varje bröd som stöd. Där får de ligga och vänta på sin tur!
Låt ugnen bli ordentligt varm medan bröden vilar under en handduk.
Grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta!

