Äppelbröd

Riv ner ett äpple i degen nästa gång du bakar! Adderar lite sötma, fibrer och saftighet till brödet! 🍏🍞🍎

Ingredienser till ett stort bröd:
500 g mjöl (här 330 g Ölandsvetemjöl, 100 g grahamsmjöl och 70 g Manitoba)
365 g vatten
110 g surdeg
1 rivet äpple
14 g salt + lite honung

Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt i maskin eller för hand. Låt sedan stå övertäckt i burken på köksbänken i ca 30 minuter.
Tillsätt salt, honung och rivet äpple och blanda ordentligt ytterligare en gång.
Lägg över degen i en stor plastlåda med lock och låt stå på köksbänken i 4 timmar. En gång i timmen tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar är det dags att forma brödet och sedan lägga det i en jäskorg. Täck med handduk och låt stå ytterligare en timme på köksbänken.
Trä sen en ren plastpåse över jäskorgen och handduken och ställ i nedre delen av kylen över natten.

Nästa morgon: sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten eller bakplåt på gallret mitt i ugnen.
Snitta brödet och grädda med ånga första tiden genom att hälla lite vatten på ugnsgolvet. Grädda ca 20-25 minuter tills brödet fått fin färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *