En blandning som verkligen blev en hit! Knaprig och seg skorpa och lätt och luftigt inre. Den perfekta picknickmackan enligt mig!
Ingredienser till 3 mindre bröd eller 2 stora:
300 g Manitoba Cream
200 g Rustique vetemjöl
200 g Ölandsvetemjöl
50 g rågmjöl
550 g vatten
150 g surdeg
23 g salt
Liten klick honung och en skvätt olivolja
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i ca 60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker salt, honung och olivolja i – blanda ordentligt!
Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e-60:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.
Forma sedan brödet till 2-3 runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i varsin jäskorg, täck med handduk. Låt stå framme i rumstemperatur ca 1 timme och lägg sen i en plastpåse och ställ i kylen över natten.