Rostbröd med vallmo! Passar perfekt till kräftskivan!
Ingredienser till två formbröd:
350 g vetemjöl
300 g Ramlösa Rustique eller vetemjöl special fullkorn
100 g dinkel
550 g vatten
110 g surdeg
16 g havssalt
Blanda mjöl och vatten ingredienser till en kladdig deg och låt vila i bunken i en timma.
Tillsätt surdegen och blanda ordentligt och vänta ytterligare 30 minuter innan saltet adderas. Blanda ordentligt och låt sen stå övertäckt i rumstemperatur i ca 4 timmar.
Titta till degen varje timme och vik den över sig själv ett par gånger.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma varje del till ett avlångt bröd.
Häll kallpressad rapsolja eller bakplåtspapper i formarna och lägg sen i bröden.
Låt stå framme på köksbänken i 1 timme till.
Täck sen formarna med en kökshandduk och plasta in båda formarna i en ren plastpåse. Ställ in i kylen över natten.
Ta ut bröden ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader varmluft.
Pensla bröden lätt med vatten och strö över vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter till bröden fått fin färg.