En genväg är inte alltid en senväg! Surdegsbakning är ofta förknippat med tidsscheman, exakta mått och enormt tålamod! Men ibland kommer andra roliga saker emellan och bakningen får vänta – även om man det är mitt i det…
Jag hann aldrig med att slutföra alla stretch & fold på den här degen men det fungerade alldeles utmärkt ändå!
Ingredienser till ett stort bröd:
500 g mjöl (här 150 g Manitoba Cream, 150 g Halländskt lantvete, 150 g dinkel och 50 g rågmjöl)
365 g vatten
110 g surdeg
13 g salt
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!
På en timme hann jag göra två stretch & fold. Det ska egentligen vara 3-4 timmar!
Istället formade jag brödet direkt till en rund boll och lät vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Sen formade jag igen och la i en jäskorg, täckte med handduk och en luftig plastpåse. Lät stå framme i rumstemperatur 6 timmar och sen in kylen över natten.
Dag 2:
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.