Passiv bakning – bra bröd ändå!

En genväg är inte alltid en senväg! Surdegsbakning är ofta förknippat med tidsscheman, exakta mått och enormt tålamod! Men ibland kommer andra roliga saker emellan och bakningen får vänta – även om man det är mitt i det…
Jag hann aldrig med att slutföra alla stretch & fold på den här degen men det fungerade alldeles utmärkt ändå!

Ingredienser till ett stort bröd:
500 g mjöl (här 150 g Manitoba Cream, 150 g Halländskt lantvete, 150 g dinkel och 50 g rågmjöl)
365 g vatten
110 g surdeg
13 g salt

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!

På en timme hann jag göra två stretch & fold. Det ska egentligen vara 3-4 timmar!

Istället formade jag brödet direkt till en rund boll och lät vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Sen formade jag igen och la i en jäskorg, täckte med handduk och en luftig plastpåse. Lät stå framme i rumstemperatur 6 timmar och sen in kylen över natten.

Dag 2:
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.

Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *