Surdeg är verkligen perfekt i baguetter! Det ger en knaprig skorpa och ett mjukt och luftigt inkråm.
Ingredienser till 3 baguetter:
250 g Halländskt lantvete
250 g Manitoba Cream
365 g vatten
80 g surdeg
13 g salt
Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).
Blanda mjöl och vatten och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!
Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold.
Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i tre lika stora delar. Forma varje del till en baguette, vrid till och placera på en baguetteplåt. Täck med en kökshandduk och låt stå framme i rumstemperatur 2-3 timmar.
Trä en luftig påse runt hela plåten och placera i kylen över natten.
Dag 2:
Sätt ugnen på 230 grader i god tid innan gräddning.
Grädda ca 20 minuter tills baguetterna fått fin färg och hård skorpa.