Nybakat bröd är precis lika gott utan snitsiga mönster på perfekt formade bröd!
Ett av det enklaste sätten att forma bröd innan gräddning är att ta ut degen ur bunken efter kylvilan och dela upp den i två lite avlånga delar. Vrid varje del runt sig själv ett varv eller två och lägg direkt på en plåt med bakplåtspapper.
Vänta tills ugnen är ordentligt varm och grädda sen med ånga i början och låt sen bröden få ordentligt med färg.
Låt svalna innan du njuter av dina nybakade bröd!
Ingredienser till två bröd:
800 g mjöl (här en blandning av 50% Ölandsvetemjöl och 50% Manitoba Cream)
600 g vatten
130 g surdeg
19 g salt
En klick honung
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Addera sen salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in bunken i kylen över natten.
Nästa dag: Starta ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i 2 avlånga bitar. Vrid degen ett varv eller två och lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och låt den sen vila ca 30 minuter medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!






