Morotsbröd

Addera helt enkelt finriven morot till degen för att ge brödet en annan smak och struktur. Degen kan bli lite lösare men det brukar fungera bra. Om moroten är väldigt saftig kan man minska något på vattnet till en början. Det är alltid bättre att addera mer vätska senare än mer mjöl senare.

Ingredienser till två bröd:
620 g vatten
800 g mjöl (400 g Ramlösa Rustique + 300 g Ölandsvete + 100 g fint rågmjöl)
150 g surdeg (pigg och bubblig)
150 g finriven morot
19 g salt

Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.

Addera sen salt och morot och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.

Ta sen ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i två lika delar och forma till bröd och lägg i jäskorgar.

Låt stå på köksbänken ytterligare en timme eller två innan de läggs i plastpåse och ställs i kylen över natten.

Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.

Ta ut bröden ur jäskorgarna och mjöla ytan lätt så glider snittkniven lättare på degytan. Snitta först mönstret och grädda i 5 minuter med ånga. Gör sen det längsgående snittet efter 5 minuter – det blir ett fint snitt och är lätt att snitta för att degytan fått en tunn skorpa.

Grädda i ytterligare ca 15-20 minuter tills ytan fått en fin färg.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *