Sommar och varmt väder ger bakningen extra skjuts! Håll koll på hur degen utvecklas så att den inte blir överjäst för fort. Korta ner bulkjäsningen en halvtimme eller så om du känner att degen har ökat mycket i volym mot slutet.
Ingredienser till två bröd;
750 g mjöl (300 g Manitoba, 150 g vetemjöl, 150 g dinkel, 100 g rågsikt och 50 g rågmjöl)
525 g vatten
150 g surdeg
19 g salt
En klick honung
1. Blanda mjöl, vatten och surdeg och låt stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter
2. Tillsätt salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
3. Låt jäsa i rumstemperatur 3,5-4 timmar vid varmt väder och 30-60 minuter ytterligare vid kallare väder. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
5. Dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma till två runda bollar. Låt ligga 10 minuter för att slappna av. Forma sen till två bröd och försök skapa spänning på degytan genom att vika och spänna degen. Placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå ytterligare 30-50 minuter på köksbänken.
6. Lägg båda jäskorgarna i en ren plastpåse och ställ hela paketet i kylen över natten.
7. Morgonen efter – sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så att ugnen blir ordentligt varm. Vält upp bröden på bakplåtspapper och snitta mönster på ytan för kontrollerad sprickbildning av brödytan. Grädda ca 20-25 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta.
8. Låt svalna på galler minst 45 minuter. Skiva upp och frys in det som inte kommer att gå det närmsta dygnen.