Moroten ger lite sötma och saftighet till bröden!
Ingredienser till ca 12 frallor:
750 g mjöl (en blandning av 250 g vetemjöl special, 250 g dinkel och 250 g Manitoba)
525 g vatten
160 g surdeg
200 g finriven morot
19 g salt
Blanda mjöl, vatten och surdeg ordentligt och låt stå övertäckt i bunken ca 20 minuter. Tillsätt salt och morot och blanda i maskin ca 10-15 minuter. Degen ska under denna tid gå ihop ordentligt och bli smidig och följsam. Moroten kan göra degen lite lös men det gör inget för den behöver inte formas till bröd och hålla formen av en limpa.
När degen är blandad ska den vila i rumstemperatur i ca 4 timmar. Lägg degen i en oljad plastlåda eller bunke med lock. Under tiden tittar du till degen varje timme och viker den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar ska degen in i kylen över natten.
Nästa morgon – sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur kylen och tippa ut den på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut den till en rektangel och dela upp i ca 12 delar.
Grädda ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.
Låt svalna på galler.