Äppeltider betyder äppelfrallor



Nybakat med äpple i degen! Äpplet ger inte mycket smak (precis som morotsbröd som inte heller smakar morot direkt…) men det bidrar till ett härligt inkråm!

Ingredienser till ca 12 frallor:
750 g mjöl (här en blandning av ca 70% vetemjöl, 20% dinkel och 10% fint rågmjöl)
475-525 g vatten
1-2 rivet äpple utan skal
150 g surdeg
Ett par tsk honung
19 g salt

Gör så här:
Blanda vatten (spara ca 50 g av vattnet för att äpplet bidrar med vätska), rivet äpple, surdeg och mjöl ordentligt. Tillsätt mer vatten om degen känns för kompakt. Det beror lite på hur saftiga dina äpplen är.
Låt sen stå på köksbänken i ca 20 minuter.
Addera sen salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in bunken i kylen över natten.
Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i små bröd i valfri storlek och form. Rör degen så lite som möjligt för att behålla degens fluffiga struktur. Enklast brukar vara att försiktigt dra ut degen till en rektangel genom att lyfta med fingrarna under degen.

Grädda på 230 grader varmluft i ca 20 minuter med ånga i början.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *