Aprikos- och hasselnötsbröd känns lite extra höstligt. Sötman från aprikoserna och texturen från hasselnötterna ger brödet en härlig smak!
Ingredienser till två bröd:
800 g mjöl (300 g Ramlösa Rustique, 300 g vetemjöl special och 200 g rågsikt)
600 g vatten
160 g surdeg
19 g salt
2 tsk honung
60 g torkade aprikoser
40 g hasselnötter
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt för hand eller i maskin. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i ca 30 minuter.
Förbered under tiden aprikoserna och hasselnötterna. Hacka nötterna grovt. Dela aprikoserna i mindre bitar och lägg i en lite skål och täck med vatten så de kan dra åt sig vätska och svälla lite.
Tillsätt saltet och honungen till degen och blanda ordentligt – minst 10 minuter i maskin och ännu längre för hand. Täck bunken med lock igen och låt stå ytterligare 30 minuter.
Addera aprikoserna (häll bort vattnet de har legat i först) och nötterna och vik försiktigt in den i degen. Täck sen med lock eller plast igen och låt stå på köksbänken i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter bulkjäsningen är det dags att forma till bröd.
Dela degen i två delar och forma till två tighta bollar. Låt ligga en stund och forma sen igen och placera i varsin mjölad jäskorg. Lägg en ren kökshandduk över korgarna och placera båda korgarna i en ren plastpåse. Ställ hela paketet i kylen över natten.
När det är dags för gräddning – sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid. Snitta bröden och grädda sen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg!
2 kommentarer
Har gjort detta två gånger nu med lite olika mjölvarianter. Det har blivit perfekt båda gångerna. Jag är så glad att jag hittade dina recept, det blir så bra! Jag har också köpt en snittkniv och snittar mönster av bara den! Så enkelt det är att få det så fint!
Vad kul att höra! Man kan ju inte annat än älska att baka med surdeg!