Magiskt goda, lite ”säl-formade” bröd. Eftersom degen hade vilat i kylen i en bunke var det enkelt att bara dela upp den i två bröd. Det gar naturligtvis lika bra att göra frallor av hela eller delar av degen istället. Eller tre baguetter för den delen – variera som du själv tycker!
Ingredienser till 2 mindre bröd, eller ca 16 frallor eller 3 baguetter:
75 g dalavete fullkorn
25 g vitaliserad havrekross
400 g vetemjöl Special eller Manitoba Cream
365 g vatten
75 g surdeg
10 g salt
Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).
Blanda mjöl och vatten och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!
Under ca 3-5 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.
Ställ bunken i kylen över natten med lock på.
Dag 2
Ta fram degen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela försiktigt i två delar utan att knåda.
Snitta valfritt mönster i bröden innan gräddning.
Grädda ca 30-35 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.