Ett recept som fick högsta betyg av familjen!
Ingredienser till två formbröd:
150 g surdeg
500 g vatten
16 g havssalt
150 g dinkelmjöl
600 g vetemjöl Manitoba Cream
Blanda alla ingredienser utom salt till en kladdig deg och låt vila i bunken i en timma.
Tillsätt saltet och blanda ordentligt.
Gör sen en serie stretch & fold 4-8 ggr var 30:e minut.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma varje del till ett avlångt bröd.
Häll kallpressad rapsolja i formarna och lägg sen i bröden.
Täck formarna med en kökshandduk och plasta in båda formarna i en ren plastpåse. Ställ sen in i kylen över natten.
Ta sen bröden ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader varmluft.
Pensla bröden lätt med vatten och strö över vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter till bröden fått fin färg.
7 kommentarer
Läckert! Har länge tänkt göra något formfranska-liknande så detta sparar jag undan, tack!
Dessa blir så bra! Tack. Mixtrar lite med olika mjöl och det funkar bra.
Vad kul att du gillar receptet! Toppen att det som grund och sen testa olika mjöler för olika resultat! Lycka till med bakningen!
Superbra recept. Gjorde degen på morgonen och lät den stå framme med lock på. Plattade till på kvällen och hällde över i form. Jag hällde allt i en form och fick äntligen till rätt storlek på rostbröd.
Trevlig Midsommar!
Tack snälla! Vad kul att du gillar receptet! Trevlig midsommar till dig med!
Vilken storlek på brödform rekommenderas?
Jag brukar använda en 1,5-liters. Den är nog rätt standard i storlek.