Att skiva upp hela brödet när det har svalnat är det absolut bästa tipset tycker jag. Då finns fina skivor redo när man vill ta sig en smörgås! Brödet håller också ihop väldigt bra när det är nygräddat tycker jag och det gör det enklare att få till fina skivor.
Ingredienser till två mindre eller ett lite större bröd:
500 g mjöl (här 200 g Manitoba Cream, 150 g Öländskt lantvete, 150 g rågsikt)
365 g vatten
110 g surdeg
13 g salt
40 g brödsirap
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet och sirapen i – blanda ordentligt!
Sen ska degen vila i rumstemperatur i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och gör en stretch & fold. En film på hur jag gör finns sparad i händelser i min profil.
Forma sen bröden till två runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma igen och lägg i varsin jäskorg, täck med handduk och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar. Plasta sen in jäskorgar och handduk i en luftig plastpåse och ställ in kylen över natten.
Dag 2
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i bröden innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.