Surdegsbröd med lite grövre mjölsorter ger en fantastisk smak! Detta recept ger två bröd – eller varför inte ett bröd och några frallor! Du bestämmer!
Ingredienser:
200 g Rustique eller fullkornsvetemjöl
50 g fint rågmjöl
150 g rågsikt
200 g vetemjöl
450 g vatten
130 g surdeg
18 g salt
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!
Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e-60:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.
Forma sedan brödet till två runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i jäskorg, täck med handduk. Låt stå framme i rumstemperatur ca 1 timme och lägg sen i en plastpåse och ställ i kylen över natten.
Dag 2
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.