Ett sommarbröd

Ingredienser till två bröd:
250 g Manitoba Cream
150 g rågsikt
150 g Öländskt lantvete
400 g vatten
120 g surdeg
20 g salt
2 msk rapsolja

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet och oljan i – blanda ordentligt!

Sen ska degen vila i rumstemperatur i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och gör en stretch & fold. En film på hur jag gör finns sparad i händelser i min profil.

Forma sen bröden till två runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma igen och lägg i varsin jäskorg, täck med handduk och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar. Plasta sen in jäskorgar och handduk i en luftig plastpåse och ställ in kylen över natten.

Dag 2
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i bröden innan gräddning.

Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *