Hyfsat enkelt surdegsbröd!

Här kommer ett surdegsbröd med ett ganska enkelt tillvägagångssätt! Perfekt att baka dagar du är iväg hela dagen och inte kan passa degen hela tiden! Perfekt en vanlig vardag för mig!

Ingredienser till 4 mindre bröd:
Fördeg:
150g vatten
150 g fullkornsvetemjöl
50 g surdeg

Det blir bäst skjuts i fördegen om surdegen är pigg och på peak men det fungerar även med en imatad surdeg direkt från kylen.
Rör ihop och låt stå i en väl tilltagen bunke med lock på köksbänken över natten eller minst 6 timmar.
Blanda ihop fördegen på morgonen innan jobbet eller på kvällen innan läggdags.

Resterande ingredienser:
1000 g mjöl (600 g vetemjöl special, 200 g fullkornsvetemjöl och 200 g durumvete)
750 g vatten
25 g salt
+ fördegen från tidigare

Blanda alla ingredienser utom salt i maskin i ca 10 minuter.
Låt degen stå i 20 minuter i bunken och tillsätt sen saltet.
Blanda ytterligare ca 10 minuter tills degen gått ihop ordentligt och börjat bilda gluten.

Lägg degen i en oljad plastback med lock och låt stå på köksbänken i ca 2-3 timmar. Under den tiden viker du degen lätt över sig själv ett par gånger. Om degen fastnar på fingrarna är ett bra tips är att blöta händerna med vatten innan du tar i degen. Det gör att degen inte fastnar lika lätt.

Sen är det dags att ställa in degen i kylen 12-24 timmar.

Nästa morgon (eller senare på eftermiddagen om det passar bättre):
Sätt ugnen på 230 grader varmluft.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rör degen så lite som möjligt för att behålla bubblorna i degen.
Dela upp i 4 delar och vik ihop dem slarvigt till lite avlånga bröd. Låt ligga på mjölad köksbänk med den lite stökiga/knöliga ytan nedåt i ca 20 minuter.

När det är dags att grädda bröden vänder du dem uppochner så att den knöliga ytan kommer uppåt.
När bröden gräddas kommer de spricka naturligt där vecken är och en fin, lite rustik yta skapas.

Grädda ca 25 minuter eller lite längre tills de fått fin färg!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *