Ett perfekt bröd att göra matiga mackor av till höstens soppor!
Ingredienser till två bröd:
520 g vatten
870 g mjöl (400g rågmjöl, 200 g Ramlösa Rustique & 270 g dinkel)
130 g surdeg
20 g salt
En klick honung
2 rivna äpplen (ca 100 g)
Blanda vatten, surdeg, salt och lite mindre än hälften av mjölet med en visp. Vispa ordentligt för att lösa upp saltet.
Skala och riv äpplena och blanda ner i degen med resten av mjölet och honungen. Nu är det dags att knåda för hand eller låta maskinen ta hand om grovjobbet. Blanda tills degen har kommit ihop. Den är rätt stabbig vid det här laget. Skrapa ner deg från bunkens kanter och täck sen med lock eller plast och låt stå en timme på köksbänken.
Titta sen till degen med jämna mellanrum under ca 2 timmar och vik den lätt över sig själv ett par gånger vid varje tillfälle.
Smörj två 1-1 1/2 liters brödformar med smör eller olja.
Ta sen upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp den i två delar och forma lätt till bröd som passar dina formar.
Placera bröden i varsin form och pudra yta med rågmjöl. Täck med plast och ren kökshandduk och låt stå på köksbänken i ett par timmar tills ytan börjar krackelera när brödet reser sig i formen.
Placera sen bröden (med plasten och handduken kvar ovanpå) i kylen över natten.
När det är dags att grädda: sätt ugnen på 230 grader varmluft och ta fram bröden ur kylen medan ugnen blir varm.
Låt ugnen bli ordentligt varm och sätt sen in bröden, kasta lite vatten på ugnsgolvet för att bilda ånga och sänk sen värmen till 175 grader. Grädda i ca 1 timme.
Låt svalna minst 45 minuter innan du skivar upp brödet!




