Mitt standardrecept för surdegsbröd

Ett recept som jag ofta använder är detta! Testa att baka – tror du kommer gilla det lika mycket som jag!

Ingredienser till 2 bröd:
600 g vatten
800 g mjöl
120 g surdeg
19 g salt
En liten klick honung

Börja med att mata din surdeg 4-5 timmar innan bakning så den hinner bubbla upp och minst dubbla i storlek.

1. Blanda mjöl, vatten och surdeg tills degen går ihop ordentligt. Låt sen stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter
2. Tillsätt salt och honung och blanda ordentligt – gärna drygt 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Täck bunken igen med lock eller plast.
3. Låt sen bunken stå i rumstemperatur 4-5 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
4. Dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma till två runda bollar. Låt ligga 10 minuter för att slappna av. Forma sen till två bröd och försök skapa spänning på degytan genom att vika och spänna degen. Placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå ytterligare en timme på köksbänken.
5. Lägg båda jäskorgarna i en ren plastpåse och ställ hela paketet i kylen över natten.
6. Morgonen efter – sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så att ugnen blir ordentligt varm. Vält upp bröden på bakplåtspapper och snitta mönster på ytan för kontrollerad sprickbildning av brödytan. Grädda ca 20-25 minuter tills de fått fin färg och knaprig yta.
7. Låt svalna på galler minst 45 minuter. Skiva upp och frys in det som inte kommer att gå det närmsta dygnen.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *