Magisk deg den här morgonen! Det är nåt speciellt med att ta fram en deg ur kylen, dela upp i baguetter och frallor och sen grädda! Doften sprider sig i huset och väcker resten av familjen.
2 baguetter och 8 frallor
Fördeg:
100 g Ramlösa Rustique
110 g vatten
25 g surdeg
Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i en bunke med lock i rumstemperatur ca 5 timmar.
Resterande ingredienser:
350 g Manitoba Cream
200 g Ramlösa Rustique
200 g Ölandsvete fullkorn
560 g vatten
20 g salt
Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen fördegen och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till ett stort runt bröd eller två mindre. Placera i jäskorgar.
Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.
Nästa morgon: Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader varmluft och placera en baksten eller bakplåt på ett av gallren.
Dela upp degen till 2 baguetter och 8 frallor. Placera baguetterna på bakstenen/plåten och frallorna på en plåt – ställ in i ugnen. Kasta lite vatten på botten av ugnen och stäng snabbt ugnsluckan.
Grädda ca 20 minuter eller tills bröden fått fin färg.