Kumminbröd bakat i gjutjärnsgryta

Ge brödet en extra dimension med kummin i degen!

Fördeg:
20 g frisk och bubblande surdeg
100 g vatten
100 g rågsikt

Blanda surdeg vatten och mjöl i en liten bunke med lock. Låt stå i rumstemperatur på köksbänken över natten.

Resterande ingredienser:
750 g mjöl (här 200 g rågsikt, 200 g Manitoba och 350 g Ölandsvetemjöl)
525 g vatten
19 g salt + 1-2 tsk kumminfrön
+ fördegen

Blanda mjölet och vattnet ordentligt och låt sen stå övertäckt i ca 30-40 minuter.
Tillsätt fördegen och blanda igen. Det blir lite kladdigt – speciellt om du blandar för hand – men ha tålamod – tids nog går degen ihop och blir mindre kladdig. Låt stå övertäckt i bunken ca 20 minuter.
Tillsätt salt och mortlade fänkålsfrön! Blanda ordentligt i minst 5 minuter så att saltet och fänkålsfrön blandas in i degen!
Nu ska degen stå och jäsa på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar är det dags att forma degen till två bröd och lägga i varsin jäskorg.
Forma först degen till två runda bollar. Låt ligga på bänken i en kvart. Preppa under tiden jäskorgarna med mjöl.
Forma sen varje degboll till bröd som passar formarna – antingen runda eller avlånga. Skapa spänning i degytan genom att vika degen till en tight boll. Placera med skarven uppåt i jäskorgen.
Lägg en ren kökshandduk över korgarna och placera båda korgarna i en plastpåse och ställ i kylen över natten.

Nästa morgon:
sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en gjutjärnspanna eller ett bakstål i ugnen.
Snitta brödet innan bakning och lägg en isbit bredvid. Sätt på locket och grädda i 15 minuter. Ta sen bort locket och grädda ytterligare ca 20-25 minuter.
Låt svalna på galler minst 45 minuter innan du skär upp i fina skivor.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *